Пепел, пушек... Мощно изригване на вулкана Синабунг

Няма пострадали, опасната зона бе евакуирана
29 дек 2017 13:51,
5
Пепел, пушек... Мощно изригване на вулкана Синабунг
Снимка: Архив, Reuters

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра избълва тази седмица пламъци и мощен стълб от нажежена пепел високо в атмосферата. Това е най-силното му изригване за годината, заяви днес представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Падащата пепел и пушекът, изпълнил въздуха, създадоха неудобства за хиляди жители на околността, но опасната зона бе евакуирана и никой не пострада сериозно, посочи Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на службата за защита от стихийни бедствия.

Изригването в сряда - най-мощно за годината, ако говорим за потоците от лава и площта, покрита с пепел, унищожи посевите на стотици селски стопани, отбеляза той.

Днес вулканът отново избълва стълб от нажежена пепел, който стигна 4 км височина - малко по-малко, отколкото в сряда, добави Нугрохо.

Вулканът Синабунг е разположен в северната част на остров Суматра, на 60 километра от град Медан. Височината му е 2460 метра, пише БТА.

Навлязъл в продължителен период на изригвания през 2013 г. след най-малко 400 години в покой, той е сред 129-те активни вулкани в Индонезия - архипелаг, разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, пояс с висока сеизмична активност, напомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЗА ЙЕЛОСТОУН ОТДАВНА Е ДОШЛО ВРЕМЕТО.
2
2
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Така е, на "красивите" им се случват "красиви" неща.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 400 години в покой!? И как така след толкова много години се събуди? Природата се бунтува. Стопи ледовете. земетресения всеки ден. луната дойде наблизо което не сее случавало от векове. Хората са изродиха. Управляват ни "УМНИ" парче.та. Появиха се триполови същества. Гей паради. Отровени реки морета океани изсечени гори. С една дума все Красиви неща се случват!